Er gaat niets boven een boek

We kunnen er niet omheen: anno 2013 doen we steeds meer digitaal. Van fotograferen tot geld overmaken en van voordelig winkelen, bijvoorbeeld met een Kortingscode Ako, tot lezen. Die eerste drie dingen zijn eigenlijk hartstikke makkelijk, we kunnen ons al bijna niet meer voorstellen dat we ooit zonder konden. Maar dat laatste, dat is eigenlijk wel een beetje jammer.

Een e-reader is een ontzettend praktisch apparaat. Je hoeft niet meer te zeulen met kilo’s boeken voor een weekje vakantie, steekt hem zo in je tas om hem overal mee naartoe te nemen en de digitale boeken zijn vaak voordeliger dan het papieren exemplaar. Allemaal voordelen, maar toch hebben we hem nog niet massaal geaccepteerd.

Misschien omdat er stiekem toch niets boven een echt nieuw boek gaat. De kaft die zachtjes krakend voor de eerste keer open gaat, verse bladzijden zonder kreukjes of vouwen en de heerlijke geur van nieuw papier en karton. En dan een kopje thee zetten, jezelf opkrullen in een hoekje van de bank en het boek openslaan op de eerste bladzijde. Pagina naar pagina omslaan, om zo steeds meer van het verhaal te ontdekken en uiteindelijk met een diepe zucht het boek dichtslaan..

Allemaal ervaringen die je moet missen met een e-reader. Maar, met onze drukke leventjes hebben we nog maar weinig tijd om urenlang in boekwinkels rond te hangen. Daarom is het handig dat alle boeken tegenwoordig gewoon online te bestellen zijn. Misschien maakt het het nog wel leuker: een bestelling plaatsen, online betalen en vervolgens wachten tot de postbode het pakje afgeleverd heeft. Een beetje alsof je op een cadeautje zit te wachten.

Misschien is deze blog over vijf jaar ontzettend gedateerd, omdat heel Nederland massaal aan de e-reader is. Tot die tijd ontkennen we gewoon het bestaan van de digitale revolutie, als het om boeken gaat. En mocht je toch graag met de tijd mee willen: ook een e-reader bestel je gewoon online bij Bol.com.

Linda Jansen
Uitmetkorting.nl

Anna Karenina van Leo Tolstoj.

Anna Karenina van Leo Tolstoj.

7 thoughts on “Er gaat niets boven een boek

 1. Ik heb sinds mei een e-reader. Het was al langer een wens van mij dus ik kreeg hem voor mijn verjaardag. Ideaal als je op reis gaat, inderdaad lekker handzaam in je tas. Maar ik was er toen echt van overtuigd dat het nooit een vervanging zou kunnen zijn voor papieren boeken. Maar de praktijk is anders… Ik heb sindsdien nog maar 1 x een papieren boek gelezen (De Vliegenvanger van Ravelli), dat ik inmiddels ook digitaal heb (gewoon gedownload van internet trouwens). Tijdens de eerste bladzijden van het papieren boek veegde ik steeds met mijn vinger over de bladzijde als ik die om moest slaan ;-). Er zijn al gigantisch veel e-books in omloop en ik heb er al meer dan ik de rest van mijn leven kan lezen. En…misschien raar, maar het geeft wel een soort rust moet ik zeggen!

 2. Goedemorgen Trees, duidelijk verhaal. Praktisch is het zeker, dat ben ik ook met je eens. Ik grijp ook meer naar de i-pad dan een echt boek. Zeker op vakantie! Toch vind ik het moment van een nieuw (of gebruikt) boek openen nog steeds specialer. 🙂 Dat het rust geeft dat er al zoveel boeken online zijn, heb ik zelf niet. Als mensen zeggen: je kan er 10.000 boeken tegelijk op zetten word ik eigenlijk best nerveus! Mijn gedachte: Oh jee, Die krijg ik nooit uit allemaal. 😉

  • Ha Denise, haha, zoals ik al schreef heb ik er ook al meer in mijn excel lijst staan dan ik ooit uit kan lezen, ik moet minstens 210 worden of zo ;-).
   Ik zoek nu ook heel gericht op schrijver. Ik download niet zomaar klakkeloos alles wat ik tegen kom. Er staan in die lijst zeker 1000 boeken die ik nooit zal lezen, maar ik vind het zonde om ze te verwijderen want misschien kan ik er iemand anders nog eens een plezier mee doen… Een fijn weekend!

 3. ik kan er niet over oordelen want ik heb geen e-reader/i-pad maar wel altijd overal waar ik ga een boek. idd een heel gewicht om mee te sjouwen als je lekker aan het wandelen bent (of wat je ook doet). maar naar mijn idee gaat er niets boven een boek, daarom taal ik op dit moment ook nog niet naar digitaal maar wie weet ooit!

 4. Toen ik net mijn e-reader had dacht ik echt dat ik er altijd zo over zou denken als hier beschreven wordt; ik zou me ook (op het kopje thee na want dat lust ik niet ;)) helemaal herkennen in wat in het blog staat. Net als vroeger met een LP. De geur van de hoes… etc. Je kent het wel.
  In het begin was het ook vreselijk onwennig. 1 pagina, en je bleef maar ‘omslaan’ voor mijn gevoel. Maar na een paar boeken begon het te wennen.
  Ik heb de e-reader nu dik 2 jaar, en ben vorige week toevallig weer eens in een fysiek boek begonnen omdat mijn lief een boek op de e-reader wilde lezen…. en ik vind het zoooo vreselijk onhandig! Hartstikke zwaar, glijdt steeds van mijn schoot en het is zo groot dat er geen ruimte meer is voor de kat die ook altijd op schoot wil.
  Nee, ik ben helemaal over… voor mij de e-reader! 😉

 5. Ha! Ik ben ook zo goed als over, het is natuurlijk veel handiger. M’n vorige boek was Gai-Jin van James Clavell. 1250 pagina’s… nou! Het boek had ik nu eenmaal al in m’n bezit maar kon het echt alleen aan tafel of met een steun lezen. Haha. Niks meer gewend.
  Maar toen ik vorige week een nieuw boek uit de boekenkast pakte (De Koning van Kader Abdolah, heb ik vorig jaar gekregen van een collega) was het toch wel weer als vanouds. Maar deze is dan ook niet zo dik en wat ruikt ie lekker! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s